Wartości odżywcze żurawiny

Wartości odżywcze żurawiny

Żurawina jest rośliną, która pochodzi z Ameryki Północnej i kwitnie w okresie od czerwca do sierpnia. Po przekwitnięciu kwiatki produkują ciemnoczerwoną jagodę, do której całkowitego dojrzenia potrzeba aż trzech miesięcy. Właśnie ta ciemnoczerwona jagoda jest owocem, w którym znajdują się cenne składniki odżywcze, dzięki którym poradzimy sobie z przeziębieniami, grypą, a także infekcjami dróg moczowych. Jakie witaminy znajdują się w żurawinie? Jak wprowadzić żurawinę do codziennej diety?

Co znajduje się w żurawinie?
Żurawina jest owocem, który w około 100 gramach świeżych owoców ma około 46 kcal, natomiast żurawina suszona może mieć nawet 330 kcal w 100 gramach produktu. Dlaczego tak się dzieje? Podczas suszenia z owocu wyciągana jest woda, a zawarte w nim składniki zostają zagęszczone i dodatkowo potraktowane cukrem i tłuszczem, dzięki którym możliwa jest jego konserwacja. Świetnym sposobem na zdrowe spożywanie żurawiny są przekąski liofilizowane, w których procesie produkcji nie dochodzi do utraty cennych właściwości, jak również zdrowe przekąski nie są traktowane dodatkowym cukrem czy innymi konserwantami. Żurawina jest owocem, który jest bogaty w witaminy, makro- oraz mikroelementy, jak również cenne minerały. Co znajdziemy w żurawinie? Przede wszystkim witaminę A, C oraz E, a także beta-karoten, sód, potas oraz selen. W składzie żurawiny można również znaleźć polifenole, m.in. kwasy fenolowe, antocyjany czy flawonoidy, które charakteryzują się zwiększonym potencjałem antyoksydacyjnym.

Jak jeść żurawinę?
Świeże owoce żurawiny są kwaśne, dlatego nie są najchętniej wybieraną formą spożywania żurawiny. Żurawinę najchętniej wybieramy w nieco bardziej przetworzonych formach, m.in. soki z żurawiny, konfitury z żurawiny, żurawina suszona, jak również owoce żurawiny liofilizowane. Spożycie żurawiny zazwyczaj nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi, jednakże nie warto przesadzać. Żurawina w formie soku może być świetnym dodatkiem do wody, jak również można ją wykorzystywać w formie dodatku do sałatek i owsianek czy koktajli. Natomiast żurawina w formie konfitury świetnie sprawdzi się w połączeniu z daniami mięsnymi. 

Inni skomentowali: (0)
Dodaj swój komentarz
Ogólna ocena:

Krioterapia to dosłownie "zimne leczenie", czyli ...
Jednym z popularniejszych zabiegów stomatol...
Cellulit, zwany potocznie pomarańczową skórką,...
Odmładzanie osoczem bogatopłytkowym to jeden z n...
Kaszel alergiczny występujący u dziecka objawia ...
Co łączy żylaki z bólem pleców https://www.re...